Equip

Ernesto Martín Martínez

Coordinació i assessorament

Professor de Literatura i Teatre i membre de Proyectos TeenTheatre

Marc Escrig

Coordinació i assessorament

Artista-pedagog i director de Teatre de Caixó

Maribel Bayona

Coordinació i assessorament

Actriu, ballarina, dramaturga i codirectora de Proyecto Inestable

Rafa Palomares Carrasco

Coordinació i assessorament

Professor de Literatura i Teatre i codirector de Proyecto Inestable

Jacobo Pallarés

Coordinació i assessorament

Llicenciat en Filologia Hispànica i Màster en Gestió Cultural.

Antoni Navarro

Coordinació i assessorament

Professor de Literatura i Teatre i codirector del Màster en Teatre Aplicat (UV)

Ernesto Martín Martínez

Coordinació i assessorament

(València, 1979) Professor d'Ensenyament Secundari i Batxillerat (Llengua castellana i Literatura i Arts Escèniques i Dança). Llicenciat en Filologia Hispànica per la Universitat d'Alacant i Graduat com a professor de Música (especialitat piano) pel Conservatori Superior de Música «Óscar Esplá» d'Alacant. Des de l'any 2010 treballa les Arts Escèniques a les aules a partir de la creació de proyectos teentheatre, desenvolupant amb adolescents la producció i el muntatge teatral de textos originals que caricaturitzen aspectes d'actualitat. D'aquesta manera han sorgit, entre altres, Basura TV, Tecnozombies, Colores de amor, Maicromachismos o Piedra, Papel o Gasolinera, obres que han sigut representades per diversos grups teatrals a Espanya i França. Actualment col·labora amb el Màster de Teatre Aplicat (UV) i amb Proyecto Inestable i l'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) en el programa Teatre de la Joventut, com a coordinador de la Trobada de Teatre Jove a Alacant.

Marc Escrig

Coordinació i assessorament

(València, 1983) Actor, creador i director de la companyia Teatre de Caixó. Comença els seus inicis teatrals en l'Aula de Teatre Carles Pons de la Universitat Jaume I de Castelló. Es forma actoralment en ARTS-Acting Research & Training Studio i amb grans mestres de l'escena. Cursa el Postgrau de Pedagogia Teatral i el Màster en DBM (Developmental Behaviour Modelling) en la Universitat de València, professionalitzant-se com a formador de formadors. Està especialitzat en teatre en l'educació, teatre de l'oprimit i improvisació teatral. Mitjançant Teatre de Caixó investiga i desenvolupa espectacles de diferents formats per atendre a les seues inquietuds humanistes i a les necessitats d'una societat canviant. Cada nou espectacle suposa una oportunitat per qüestionar-se, descobrir-se i avançar cap a una utopia que ens guia cap endavant. Entre les seues creacions destaquen el monòleg dramàtic «Dalí, salvador de si mateix», l’espectacle familiar «Buscant una cançó» o l'obra «L'alternativa». Especialitzat en Teatre de l'Oprimit ha facilitat processos creatius amb col·lectius relacionats amb educació, migració, salut mental, dones, addiccions, diversitat funcional o cooperació. En l’àmbit educatiu crea el teatre fòrum «Com quedem?» sobre com es creen les relacions sexo-afectives en l'adolescència i el teatre fòrum «Per què a mi?» sobre ciberassetjament. Paral·lelament dirigeix la companyia Gent Divergent, formada per artistes amb Dany Cerebral Adquirit (DCA) vinculades a la associació ATENEU, destacant l'espectacle «Quixot» i el documental «Gent Divergent». Va impulsar la creació de la Lliga d'Improvisació Teatral de Castelló de la Plana i és integrant de l'espectacle d’improvisació «3 Cambrers». Ha realitzat multitud de formacions en l'àmbit educatiu, tant per a alumnat com per a professorat, apropant el teatre a l'aula com a mitjà per impartir el contingut curricular, com a eina de resolució de conflictes i com a ferramenta creativa per assolir la transformació social. És col·laborador del Màster de Teatre Aplicat de la Universitat de València on ha impartit el mòdul de Teatre de l'Oprimit. Forma part de l'equip de coordinació de la Trobada de Teatre Jove organitzada per Inestables Por La Educación i el IVAJ. Ha participat com a formador, conferenciant o actor en trobades, congressos i jornades d'educació sobre ciutats educadores, aprenentatge basat en projectes, aprenentatge cooperatiu, plurilingüisme, dinamització lectora o teatre en l'aula.

Maribel Bayona

Coordinació i assessorament

(València, 1979) Actriu, dramaturga i també ha dirigit els seus propis projectes i ha tingut diferents experiències en assistències de direcció. També és llicenciada en Filologia Hispànica per la Universitat de València on va cursar el doctorat i en 2009 es va titular en el Diploma d'Estudis Avançats (DEA). Des del 2003 és membre fundador, component de la companyia i programadora de el projecte de sala i companyia d'Espai Inestable i Teatre del Inestable que passa a co-dirigir al 2014. Com a actriu i ballarina es va formar en Art Dramàtic al Centre Teatral Escalante i ha treballat per a companyies com Combinats, Copia Izquierda, Bramant Teatre, La Máquina Real, Teatre dels Navegants, Dársena Produccines, Crit Teatre, Anna Albaladejo, Institut Valencià de Cultura o Compañía Nacional de Teatro Clásico. Com a autora ha publicat 9 textos i ha escrit uns altres, la majoria dels quals s'han representat per a projectes propis o per a altres companyies. Li han sigut concedides diverses Ajudes a la Creació de IVC, va participar al I Laboratori d’Escriptura Insula Dramàtaria Josep Lluís Sirera i al 2019 li va ser concedida la beca d'escriptura que ofereix El Pavón Teatro Kamikaze. Al 2019 va rebre el Premi de la Crítica de Teatre dels Escriptors Valencians de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC). Com a docent imparteix cursos d'escriptura, dramatúrgia i interpretació a El Centre Teatral Escalante, Espacio Inestable, Creador_es,  FIC EBCB Danza, en el Postgrau de Teatre i Educació de la Universitat de València i en el Postgrau de les Arts Escèniques i l'Educació de l'Institut del Teatre. Des de la I Edició és co-coordinadora i organitzadora de la Trobada de Teatre Jove.

Rafa Palomares Carrasco

Coordinació i assessorament

(València, 1975) Llicenciat en Filologia Hispànica i amb Diploma de Postgrau Teatre en l'educació (UV), és professor de Secundària (Llengua castellana i Literatura i Arts Escèniques i Dansa) i co-director de Proyecto Inestable, allà i als centres educatius en els quals ha treballat escriu, dirigeix, produeix i forma en teatre des de 2003. A més, compagina aquestes activitats amb la formació en Didàctica de la dramatització per a professors i mestres en cursos del CEFIRE (Conselleria d’Educació) i en el Màster en Teatre Aplicat (Universitat de València), amb la coordinació de la Trobada de Teatre Jove i amb l'elaboració de materials didàctics teatrals amb l'equip de redacció del Màster de Teatre Aplicat (Universitat de València) per a institucions com CulturArts o editorials com Vicens Vives.

Jacobo Pallarés

Coordinació i assessorament

(València, 1975) Llicenciat en Filologia Hispànica i Màster en Gestió Cultural: Arts escèniques, Dansa i Música per la Universitat de València 2008-2010. Codirector de projecte inestable des de 1997 (espai inestable, teatre de l'inestable, xarxa escènica, gestora inestable). En 2011 dirigeix el projecte europeu “illots en xarxa” (2011-2013) dins del programa cultura 2007-2013: projectes de cooperació línia 1.2.1 Des de 2014 és president de la Xarxa de teatres alternatius. És també Membre del Consell Estatal de la Cultura com a representant de la Xarxa de Teatres Alternatius des de 2014. En 2016 dirigeix el Meeting de Tardor de la IETMValencia 2016. És autor de més de 25 textos dramàtics i director i dramaturg de més de 20 espectacles amb la cia.. Teatre de lo inestable. En 2018 amb Projecte inestable ha liderat la creació d'un projecte de residències a 4 anys.

Antoni Navarro

Coordinació i assessorament

(València, 1960) Llicenciat en Filologia Hispànica i Catalana (UV), diplomat en Llenguatge Audiovisual per la UNED i Màster en Didàctica de l’Art Dramàtic (UQAM). Catedràtic de llengua i literatura, ha estat professor del batxillerat artístic de l'IES Isabel de Villena, assessor de plurilingüisme al Cefire de Sagunt, assessor TIC i de l'àmbit Artisticoexpressiu al Cefire de Castelló. Com a especialista en dramatització-teatre és coordinador del Postgrau de Teatre en l'Educació (UV). Ha publicat articles sobre didàctica del teatre i de la literatura en revistes d’impacte, ha confeccionat nombrosos materials didàctics sobre teatre i literatura entre ells els manuals "Itineraris de literatura" a l’Ed. Tàndem, el "Taller de Dramatització-Teatre" a l’Ed. Octaedro) i "Arts escèniques i dansa" a l’Ed. Bromera/Algar. A més, ha traduït del francès del Quebec al català de València diverses obres de teatre entre les quals destaquen "L'amor también és això" de L. D. Lavigne, i "Les Cunyades" de M. Tremblay. Com tallerista i conferenciant imparteix cursos a nivell nacional i internacional, sobre la didàctica de la literatura, sobre les tècniques dramàtiques per treballar amb joves i la dramatització com a metodologia activa per a tot tipus públics.


Proyecto Inestable

Proyecto Inestable, que es posiciona en les Arts Escèniques com a projecte de programació de teatre i dansa amb la seua sala Espacio Inestable, com a projecte de creació teatral amb la seua companyia Teatro de lo Inestable i com a projecte d’investigació teatral i d’edició de textos teatrals amb la seua revista Red Escénica, continua consolidant la línia de treball adreçada i pensada per als joves.

Inestables por la educación suposa una línia de treball clara i continuada del nostre col·lectiu, el recorregut del qual es prolonga ja durant huit cursos. Des del seu origen els objectius sempre han sigut els mateixos: la creació de nous espectadors, de nous usuaris de la cultura i fer-ho col·laborant en els processos educatius, ja que entenem l’educació com a motor del canvi social i anivellador de desigualtats, i el teatre, de manera àmplia l’art, com un recurs fonamental en aquesta labor.

 Inestables por la educación ofereix un pla d’accions de caràcter artístic i pedagògic que consisteix en propostes adreçades als joves per a assistir al teatre com a públic, en que siga el teatre qui  acudisca als centres educatius, en la formació en arts escèniques adreçades tant a docents com a alumnes i altres propostes per a facilitar l’accés  a la cultura de xiquets, joves i docents.

No obstant això, aquest pla d’acció per a portar les arts escèniques a les generacions més joves de la societat actual compta des del seu origen amb la col·laboració d’entitats educatives i juvenils referencials: Màster en Teatre Aplicat (UV), AVECTeatre, Federació d’Enseyament CCOOPV, l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) i *CEFIRE Artisticoexpressiu.


Trobada de Teatre Jove

La Trobada de teatre jove, que es desenvolupa en tres seus, la de Castelló, València i Alacant consisteix en l’encontre d’alumnes i professors que creen i que munten espectacles als seus centres, que gaudeixen del teatre i es formen mitjançant les arts escèniques en el sentit més ample (dansa, música, plàstica, teatre, expressió corporal), per exhibir les seues performances; formar-se en tallers amb professionals de les arts escèniques i la pedagogia; i per conèixer i conviure amb altres persones que viuen el teatre en l’educació secundària. És a dir, celebrar una festa de l’educació artística i la seua força pedagògica.

El projecte de la Trobada de Teatre Jove compta ja amb 7 edicions, però va començar sent un projecte autogestionat i creat al costat del Màster en Teatre Aplicat (UV) en 2014. Amb el temps es van anar sumant diferents col·laboradors com AVEC Teatre (Associació Valenciana d’Expressió i Comunicació), Federació d’Ensenyament CCOOPV, CEFIRE Artisticoexpressiu.

Amb el canvi del govern progressista, a l’any 2018, l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) va secundar per fi el nostre projecte, dignificant-lo econòmicament i sumant els territoris d’Alacant i Castelló. També es van sumar teatres i entitats públiques (Institut Valencià de Cultura, Universitat Jaume I) que van cedir els seus espais per a poder desenvolupar l’activitat. Des de l’ampliació de col·laboradors, la Trobada de Teatre Jove compte cada any amb la implicació de 1500 alumnes, 50 centres educatius i 20 professionals de les arts escèniques, a més d’expandir-se durant 3 setmanes.D’altra banda, al 2020 es va crear una nova activitat prèvia a la Trobada de Teatre Jove, consistent en dos caps de setmana de convivència en albergs gestionats per l’IVAJ del territori amb l’objectiu de conviure, formar-se, dotar d’eines artístiques a joves i professorat i preparar els espectacles que es veuran en la Trobada de Teatre Jove.

Els caps de setmana van comptar amb una assistència de 220 alumnes i 20 professionals implicats


Organigrama

_EMPRESA TEATRO DE LO INESTABLE SL
(Jacobo Pallarés, Maribel Bayona, Rafa Palomares)

_COORDINADORS
Maribel Bayona
Actriu, ballarina, dramaturga i codirectora de Proyecto Inestable
Rafa Palomares
Professor de Literatura i Teatre i codirector de Proyecto Inestable
Marc Escrig
Artista-pedagog i director de Teatre de Caixó
Ernesto Martín
Professor de Literatura i Teatre i membre de Proyectos TeenTheatre
Antoni Navarro
Professor de Literatura i Teatre i codirector del Màster en Teatre Aplicat (UV)
_ASSESSORAMENT PEDAGÒGIC
Antoni Navarro
Coordinador del Màster en Teatre Aplicat (UV)
Tomás Motos
Director del Màster en Teatre Aplicat (UV)
Ximo Montañés
Director del CEFIRE Artisticoexpressiu
Back to top